De fantastische architectuur van Friedrich Hundertwasser (1928-2000)

Over de Oostenrijkse schilder Friedrich Hundertwasser zijn de meningen zeer verdeeld. Zelf schreef hij in een Duitse catalogus: 'Hundertwasser ist ein Geschenk fur Deutschland'.

Friedrich Stowasser (Wenen, 1928), alias Friedensreich Hundertwasser, stond aanvankelijke bekend om zijn kleurrijke schilderijen, performances en alternatieve levenswijze. In de jaren zeventig ontwikkelt Hundertwasser eigenzinnige concepten over architectuur. De namen van zijn ontwerpen, zoals Spleetogenhuis, Terrashuis en Spiraalhuis spreken voor zich.

In de jaren tachtig brengt Hundertwasser zijn theorieën in de praktijk en bouwt als een moderne Antoni Gaudí fantastische architectuur. Hij bedenkt, bouwt en ‘bekleedt’ verschillende al dan niet bestaande gebouwen. Het bouwproces begint, volgens Hundertwasser, pas wanneer het gebouw wordt bewoond. Zoals een sloppenwijk ontstaat, zo zou iedereen zijn eigen architectuur moeten maken.

In 1959 schreef hij zijn beruchte pamflet tegen de rationalistische school in de Architectuur. Hundertwasser haatte de rechthoekige rationaliteit waarin het leven gedwongen wordt, en de rechte lijnen in de architectuur. Hij werd toen ook docent in Hamburg, waar hij een schandaal veroorzaakte door twee dagen lang het schoolgebouw te beschilderen met 'oneindige lijnen', samen met zijn leerlingen. Kleurgebruik in de architectuur is voor Hundertwasser net zo belangrijk als in de schilderkunst. Hij blijft dan ook een schilder die huizen omvormt en houdt zich niet aan de gebruikelijke clichés en normen van de academische architectuur. Ecologie en fantasie zijn de uitgangspunten voor zijn ontwerpen. Zijn sprookjesachtige gebouwen zijn voor veel mensen het voorbeeld van mooie architectuur.

 

Friedrichshafen, Plochingen. Hundertwasser Haus

Op 19 februari 2000 overleed hij plotseling, aan een hartaanval, toen hij met een cruiseschip (de Queen Elisabeth II) na jaren weer eens een bezoek aan zijn vaderland wilde brengen. Slechts 71 jaar is hij geworden, deze controversiele schilder, graficus, architect en ecoloog, die vooral bekend werd door zijn golvende lijnen en heldere kleuren. Het Hundertwasserhaus in Wenen is daar een goed voorbeeld van.

Meer afbeeldingen van Hundertwasser

Meer over Hundertwasser.

Samenstelling van het bronmateriaal voor de vaklokalen uitsluitend en alleen ten behoeve van de vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum en het vak ckv vmbo en de kunstvakken uit het profiel C&M. (CKV 2/3 en tehatex) en uit de onderbouw het vak beeldende vorming. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten, afbeeldingen ed? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven. In plaats hiervan geven we onder aan de pagina ruimte voor een eigen invulling of verwijzing naar internetpagina's.

21-02-2008