Nieuwsbrief van de geschiedeniscommunity

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 172, maart 2012.

Laatste aflevering vorige jaargang:

Nieuwsbrief 166

Historisch nieuws

Week van de klassieken

Van 17-26 april 2012 wordt de week van de klassieken gehouden. De Griekse en Romeinse mythologie staat centraal in deze week. Lezingen, een Pubquiz, rondleidingen, theaterworkshops en lezingen voor kinderen, toneel, ‘Verhaal op zaal’, de Grote Ken-je-Klassiekenquiz en twee tentoonstellingen staan op het programma om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke oudheid.

Daens

Zondagavond 18 maart zendt het Belgische Canvas om 20.45 uur de speelfilm Daens uit. Neem deze film op, want hij is op DVD niet meer verkrijgbaar.

Het examen nadert

Alle informatie over het examen vindt u bij elkaar op één pagina.
Vmbo leerlingen kunnen op Histoforum oefenen met meerkeuzevragen Historisch overzicht van de twintigste eeuw en Staatsinrichting.

Webquest Vrijheid in Europa

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) heeft een WebQuest ontwikkelt over ‘vrijheid in Europa’. Het doel van de WebQuest is dat leerlingen stilstaan bij het idee van vrijheid als een verworvenheid die alles behalve vanzelfsprekend is. Aan de hand van het levensverhaal van de fictieve Duitse familie Maier lopen de leerlingen door de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw. Tegen de achtergrond van de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de deling van Duitsland en uiteindelijk zijn hereniging volgen we de familie door de 20e eeuw, aan de hand van gebeurtenissen die Europa bepaald hebben. De WebQuest is opgedeeld in acht los inzetbare tijdvakken van elk ongeveer een lesuur met kennis- en analysevragen en creatieve portfolio-opdrachten. Het materiaal is gemaakt voor leerlingen geschiedenis van HAVO/VWO 3. U vindt de WebQuest op www.webquestvrijheid.nl .

Collegedag Eerste Wereldoorlog

Historisch Nieuwsblad organiseert samen met ThiemeMeulenhoff op 20 april een collegedag over de Eerste Werelsoorlog . Sprekers zijn Willem Melching, Paul Moeyes, Wim Klinkert en Frits Boterman.

Flipping the classroom

Flipping the classroom of Flipped History is een verschijnsel dat steeds populairder lijkt te worden. Zo heeft ook de Duitse geschiedenisleraar en didacticus Daniel Bernsen zijn eerste twee zelfgemaakt instructiefilmpjes online gezet.

Vakworkshops Les 2.0

Bent u benieuwd hoe u met LES 2.0 meer uit uw vak kan halen? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van digitaal leermateriaal? Volg dan één van de gratis vakworkshops op diverse vakgebieden die LES 2.0 samen met de erfgoedinstellingen organiseert in de maanden maart, april en mei. Meer informatie over deze workshops vindt u hier.

Openbaar college Bas van der Meijden

Op 29 maart geeft geschiedenisdocent Bas van der Meijden, docent van het jaar op hogeschool Windesheim, een openbaar college over geschiedenis en identiteit. Op deze website vindt u meer informatie en een aanmeldingsformulier.

Odysseus again

In de vorige aflevering van deze nieuwsbrief verbaasde Jona Lendering zich over een reisbureau dat zichzelf Odysseus noemt. Voor wie zijn kennis van Odysseus' reis snel wil ophalen zijn er deze Sparnote filmpjes die in deel 1 en deel 2 het verhaal in zestien minuten samenvatten. 

Historisch denken en redeneren

Op de website van Teaching History staat een filmpje waarin kort en bondig wordt uitgelegd wat moet worden verstaan onder historisch denken en redeneren.

Naar ProDemos in Den Haag voor een gratis geschiedenisprogramma!

Het Binnenhof is sinds jaar en dag het hart van de Nederlandse politiek. De geschiedenis is er dan ook letterlijk op straat te vinden. In de programma's 'Republiek' en 'Koninkrijk' maken leerlingen aan de hand van historische personen een reis door de politieke geschiedenis van ons land. De leerlingen brengen een bezoek aan de Tweede Kamer en - indien mogelijk- de Eerste Kamer en doen een historische speurtocht. Beide varianten sluiten aan op de eindtermen van het vak geschiedenis uit het voortgezet onderwijs. U kunt dit programma hier boeken.

Wilt u alvast een werkvorm uitproberen?
Dat kan! In het dagprogramma ‘Republiek’ komt de werkvorm Krachtenveld Republiek langs. U kunt deze werkvorm ook doen in de klas. De antwoorden vindt u in de rubriek Tijdvaktoetsen.

Anne Frank Krant 2012

Tal van verhalen en getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog dreigen te verdwijnen, simpelweg omdat veel verhalen niet zijn vastgelegd en er steeds minder getuigen zijn. Reden voor de Anne Frank Stichting om kinderen een zoektocht naar het verleden te laten houden. Deze zoektocht maakt onderdeel uit van de Anne Frank Krant 2012.
Het levensverhaal van Anne Frank is een vast onderdeel van de krant, met daarnaast aandacht voor andere indrukwekkende verhalen. In de maanden maart en april wordt de Anne Frank Krant op meer dan de helft van de basisscholen gebruikt in de lessen over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks werken gemiddeld ruim 120.000 elf- en twaalfjarigen met de krant.
Speciaal cahier ‘Verhalen om niet te vergeten’
Bij iedere Anne Frank Krant wordt iets extra’s aangeboden, dit jaar een speciaal cahier ‘Verhalen om niet te vergeten’. In het cahier staan opdrachten waarmee leerlingen in hun eigen omgeving op zoek kunnen gaan naar verhalen en sporen van de oorlog. Het is onder meer de bedoeling dat elke leerling een getuige interviewt, een object beschrijft dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft en op zoek gaat naar een plek in zijn of haar omgeving die herinnert aan de oorlog. Daarnaast is er ruimte voor eigen verhalen van de leerlingen over gebeurtenissen die zij zelf hebben meegemaakt en niet willen vergeten. Kortom, het cahier wordt een mooi getuigschrift en een bijzondere herinnering. Voor docenten is er een bijbehorende handleiding met tips en adviezen.

Facebook History

Facebook newsfeed history of the world biedt een 'moderne' variant van de historische tijdbalk.

Prezi examenonderwerp

Collega Marcel Menz maakte een prezi over het examenonderwerp 'De Republiek'. Het duurt wel even voor de prezi geladen is.

4x5 Kodachromes

4x5 Kodachromes is een website met bijzondere kleurenfoto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Affiche maken met PowerPoint

Op deze website wordt uitgelegd hoe je met behulp van PowerPoint een affiche kunt maken.

Hugenoten moeten terug naar thuisland

Hugenoten, zo lezen we op Speld, moeten terug naar hun thuisland, omdat de situatie in Frankrijk inmiddels veilig genoeg is.
Lees verder.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 april 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl