Piramide: Kleur en vorm

van het project

Heb jij tips, lessuggesties, materiaal dat je gemaakt hebt rondom dit Piramide-thema? Mail het dan naar: redactie.12@compei.nl.

Het project Kleur en vorm hoort tot het ontwikkelingsgebied denkontwikkeling. Er zijn drie themaís, waarin kleuren, vormen en het ordenen daarvan op een steeds hoger niveau aan bod komen.

Het project Kleur en vorm heeft voor de peuters als thema: Naar de speelgoedwinkel.
De context van de speelgoedwinkel is gekozen omdat veel speelgoed voor jonge kinderen is uitgevoerd in primaire kleuren en zuiver ronde en hoekige vormen. Bovendien willen jonge kinderen graag spelen met mooi gekleurd en gevormd speelgoed. Naast deze thematische activiteiten zijn er activiteiten opgenomen in Extra activiteiten, Spel en beweging, Verwerking en de bijlagen.

Het thema voor groep 1 is: In de supermarkt.
Met dit thema kunnen de kinderen op speelse wijze allerlei verzamelingen maken van kleuren en vormen. De nadruk ligt op de primaire en secundaire kleuren en driedimensionale geometrische vormen als de bol, de kubus, de cilinder en de balk. Denkt u aan bolvormig fruit, de cilindervorm van allerlei soorten blikjes, de kubusvorm van pakjes en doosjes en de balkvorm van de meeste verpakkingen. Naast thematische activiteiten zijn er veel activiteiten met ontwikkelingsmateriaal, maar ook bijvoorbeeld in Spel en beweging.

Het thema voor groep 2 is: Op de markt.
Dit thema biedt veel mogelijkheden om onderzoek te doen naar kleurnuances en tweedimensionale vormen, zoals vierkant, cirkel en rechthoek. In de bloemenkraam of in de stoffenkraam werken de kinderen met allerhande kleurnuances, maar ook met allerlei vormen. Ook zijn combinaties van kleuren en vormen mogelijk. De oudste kleuters kunnen ook ordenen op materiaalsoort. En de combinatie van de drie: kleur, vorm en materiaalsoort!

Bijdragen:

• Kleur en vorm, aangepast naar het thema circus(dieren) ivm de kinderboekenweek (Marleen Albers)
  • Naar de speelgoedwinkel

In de supermarkt

• Leesrups fruit, voor de jongste kleuters. Niet met woorden, maar met kleuren.
  • Leesrups groenten, voor de jongste kleuters. Niet met woorden, maar met kleuren.
  • Taalspelletjes winkelen, een bijdrage van Nancy

• Op de markt

• Ouderbrief Markt, een bijdrage van Margriet.

• Alle thema's:

Bijbelverhalen die passen bij dit thema:
    5 broden en twee vissen (Johannes 6:1-15)
    De onvruchtbare vijgenboom (Lucas 13:6-9)

Lieselot stuurde de volgende bijdragen rondom groenten en fruit:
  • Kleurplaat Ajuin.
  • Kleurplaat Asperges.
  • Kleurplaat Knoflook.
  • Kleurplaat Komkommer.
  • Kleurplaat Paddestoelen.
  • Kleurplaat Selderij.
  • Kleurplaat Wortelen.
  • Domino fruit deel 1.
  • Domino fruit deel 2.
  • Domino fruit deel 3.
  • Poppenspel: Bah, spruitjes!.
  • Versje: Het boontje.
  • Tractatie: Komkommertrein.

• Bijdragen van Kim de Vries:
  • Leesrups fruit (PDF)
  • Leesrups groente (PDF)
  • Woordkaarten groente en fruit 1(PDF)
  • Woordkaarten groente en fruit 2(PDF)
  • Woordkaarten groente en fruit 3(PDF)
  • Werkblad groente of fruit (PDF)
  • Werkblad Wat moet er in de pan voor groentesoep?(PDF)
  • Werkblad Welk plaatje hoort niet in het rijtje?(PDF)

• LesideeŽn rondom Kleur en vorm.
    Een bijdrage van Mirjam van de Nieuwenhof.
  • Werken met (vloer-) mozaÔek.
    Een bijdrage van marleen Albers
  • Een link naar een thema over vorm en kleur van Elly van Noort.

• Links op internet:

Fruit tellen in de marktkraam
    Fruit tellen (directe link)
    Spelletjes met vormen en kleuren
    Memory: de winkel

Deze lessuggesties en andere bijdragen zijn verzameld door leden van Community 1-2.
    Het Cito is hiervoor niet verantwoordelijk en treft geen enkele aansprakelijkheid.