Sport/ speldagen voor de onderbouw

Uitgewerkte
sportdagen

Links  Boeken  Afbeeldingen

Met dank aan het Pabo-forum voor de aanzet en ideeŽn!

Hoe organiseer je een sport- of speldag?

Uitgaan van het 'waslijnprincipe'. Het werkt als volgt:
Op een veld (in een gymzaal) staat een aantal spelletjes klaar. Hoe meer groepjes kinderen des te meer spelletjes. Aan een waslijn op een centrale plek hangen kaarten met nummers. De nummers coresponderen met een spel. Op de achterkant van de kaarten staat het spel uitgelegd.
Een groepje kinderen kan met een begeleider een spel kiezen. Dit spel wordt van de waslijn gehaald. Dat spel kan nu niet meer gekozen worden (omdat de kaart er niet meer hangt).
Voordeel: er is geen tijdsdruk, en geen presteerdruk. De nadruk ligt op de gezelligheid: als het spel niet meer leuk is, of klaar is, kies je een ander spel!
Marielle stuurde een uitgewerkte sport- en speldag die zij op school gaan doen:
  • De sportdagspelletjes
  • Materiaallijst voor de sportdag
  • Brief met algemene regels voor hulpouders
  • Draaiboek van de sportdag
  • Diploma sportdag

• Organisatieschemaís/draaiboeken voor Sport-speldagen en themadagen. Een bijdrage van Yvonne van Oosterbosch.
  • Organisatie sport/spelochtend
  • Draaiboek Themadag water
  • Draaiboek themadag Dierentuin
  • Ouderinfo Themadag Dierentuin
  • Dans bij themadag Dierentuin
  • Draaiboek boerderijdag
  • Draaiboek heksendag

• Christel mailde ook haar bijdragen:
  • Draaiboek sportdag, met opdrachtkaarten
  • Medailles en kaartes om kinderen in groepjes in te delen

• Liesbeth Hartog stuurde een draaiboek:
  • Draaiboek Indianenfeest

• Draaiboek sprookjestocht van www.ouderraad.net
  • Links op internet

• www.spelcontainers
    Met programma's voor het organiseren van een:
    • Waterdag
    • Dierendag
    • Sportdag
    • Ballendag
    • Sam-Sam Dag
    • Kermisdag
    • Sprookjesdag
    • Oud Hollandse spellendag
    • Straatspeldag
    • Kringspeldag
  • Draaiboek voor een Olympische sportdag (summier)
  • Draaiboek sportdag groep 1-4 van Tessa Hoonings op Community 3-4. Met een spelletjesparcours erbij.
  • Suggesties voor sportdagspelletjes, op Community 3-4
  • Spelletjes met beschrijving
  • Boeken

Een Sportdag bijvoorbeeld... Auteur:Rik Beckers
    Dit is een werkboek voor leerkrachten Lichamelijke Opvoeding uit het basisonderwijs, maar ook voor de schoolsportgangmaker, de sportieve klassentitularis, de directie, de gemeentelijke sportdienst,Ö In het boek vindt u per leeftijdsgroep vier uitgewerkte voorbeelden, heel praktisch bekeken, met een beschrijving van de zaken die je vooraf moet regelen, het doel, de timing, de materiaallijst, de begeleiding en het scenario.
    De ideeŽn kunnen naar hartelust gecombineerd en aangepast of uitgebreid worden. Zoals de auteur het stelt: bekijk dit als een buffet van voorbeelden, neem op je bord wat je nodig hebt, laat liggen wat je niet lust, kruid en meng en versier naar eigen voorkeur tot een afgewerkt geheel.
    Een knip-, werk- en plakboekje dus. (80 blz., DIN-A4, ingebonden, talrijke figuren en tekeningen. ISBN 90-70870-48-7)

Afbeeldingen sportdag

Voor b.v. het maken van een sportdagdiploma of kaarten voor het uitleggen van de spelregels.

• Sport clipart
  • Nog meer sportplaatjes

• Christel stuurde deze medailles:

Terug naar Intro-pagina Community 1-2.