Andijvie-stamppot  

 

IngrediŽnten  
  • 300 gr aardappelen
  • 2 dl water (200 cc)
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gr rauwe andijvie
  • 1 eetlepel melk
  • 1/2 eetlepel boter
  • beetje peper
  • stukje warme (rook)worst

     

Materialen
  • materialenbord

  • schilmesje
  • vork
  • houten lepel
  • kookpan
  • afvalbakje
  • maatbeker
  • vergiet
  • snijplank
  • pureestamper
  • groot plat bord
  • mes en vork

Achtergrondinformatie

Hoofdgerecht voor 1 persoon

HygiŽne voor je begint: 

  Lange haren op een staart 
  Schort voor 
  Handen wassen 

Op ieder aanrecht: 

  een afvalbakje 
  een bord voor vuil bestek 

Veiligheid 

  geen stelen van pannen buiten het aanrecht 
  de vloer bij je aanrecht droog houden

Werkwijze

  1. Was je handen.

  2. Haal de ingrediŽnten.

  3. Zet het materialenbord klaar.

  4. Doe 2 dl water in een kookpan. Doe er zout bij en breng het water aan de kook.
  5. Schil en was de aardappelen.
  6. Snij ze in de lengte door en doe ze in het kokende water.
  7. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten koken.
  8. Maak intussen de andijvie schoon.
  9. Haal de dikke stronkjes er zo nodig uit en was de andijvie heel goed.
  10. Snij de andijvie op een plank in smalle reepjes.
  11. Giet het water van de gare aardappelen af.
  12. (Als de aardappelen nog niet gaar zijn, kan je alvast je werkplek wat opruimen en wat afwassen.)
  13. Zet de pan op een nat doekje of een onderzetter op het aanrecht.
  14. Doe de 1/2 eetlepel boter en 1 eetlepel melk erbij.
  15. Stamp de aardappelen nu goed fijn met de stamper.
  16. Doe er de gesneden andijvie bij, samen met wat peper.
  17. Roer alles met een houten lepel door elkaar.
  18. Doe de stamppot op een groot bord.
  19. Let er het stuk warme (rook)worst bij.
  20. Geef er een groot mes en een grote vork bij.

    Eet smakelijk.

  21.  

  22. Was de vaat

  23. Zet alle spullen terug waar je ze gehaald hebt.

  24. Maak het aanrecht en het fornuis schoon.

  25. Laat je werkplek schoon en opgeruimd achter.

receptenoverzicht

Copyright © 1998 - 2005 Digitale School.
recept ingestuurd door Anouk Schaekens, Emma College Hoensbroek
laatst bijgewerkt op 24 januari 2005